Co kupić?
- Hummus
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 4 marchewki
- 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml wody
- natka pietruszki
- szczypta kuminu
- sól, pieprz
- Paluszki sezamowe
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka sezamu
- sól morska
Jak przygotować?
- Hummus
Marchewki obierz, przekrój, ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posyp solą, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 40–50 minut (aż staną się miękkie).
Upieczone marchewki przełóż do wysokiego naczynia (miski robota kuchennego), dodaj ugotowaną ciecierzycę, wodę, pastę sezamową, sok z cytryny, kumin, sól pieprz i czosnek.
Całość blenduj, aż otrzymasz gładką pastę (jeśli będziesz miał problem z blendowaniem, dodaj więcej wody).
Gotowy hummus podawaj paluszkami sezamowymi (lub każdym innym rodzajem pieczywa ;)
- Paluszki sezamowe
Ciasto rozłóż, posyp sezamem i solą. Lekko rozwałkuj, aby nasiona „przykleiły” się do ciasta.
Ostrym nożem podziel ciasto na cienkie paski, przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jajko rozbełtaj i posmaruj nim paluszki, piecz około 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Gosia
Konkurs Same pysznosci