ANIA STARMACH

Marchewkowy hummus

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Połączenie marchewki i ciecierzycy w formie gładkiego dipu, czyli hummus, który zasmakuje każdemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Hummus
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • natka pietruszki
  • szczypta kuminu
  • sól, pieprz
  • Paluszki sezamowe
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sezamu
  • sól morska

Jak przygotować?

  1. Hummus
  2. Marchewki obierz, przekrój, ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posyp solą, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 40–50 minut (aż staną się miękkie).

  3. Upieczone marchewki przełóż do wysokiego naczynia (miski robota kuchennego), dodaj ugotowaną ciecierzycę, wodę, pastę sezamową, sok z cytryny, kumin, sól pieprz i czosnek.

  4. Całość blenduj, aż otrzymasz gładką pastę (jeśli będziesz miał problem z blendowaniem, dodaj więcej wody).

  5. Gotowy hummus podawaj paluszkami sezamowymi (lub każdym innym rodzajem pieczywa ;)

  6. Paluszki sezamowe
  7. Ciasto rozłóż, posyp sezamem i solą. Lekko rozwałkuj, aby nasiona „przykleiły” się do ciasta.

  8. Ostrym nożem podziel ciasto na cienkie paski, przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  9. Jajko rozbełtaj i posmaruj nim paluszki, piecz około 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Gosia

Konkurs Same pysznosci

Marchewkowy hummus
Trwa ładowanie...