ANIA STARMACH

Mazurek orzechowy

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tradycyjny mazurek na kruchym cieście będzie ozdobą Twojego wielkanocnego stołu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Masa orzechowa
  • 300 g chałwy
  • 200 g orzechów włoskich
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • Dodatkowo
  • orzechy i gorzka czekolada do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta połącz, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecz około 35 – 40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie ciasto studzimy.

  2. Chałwę zmiksuj w robocie kuchennym razem z orzechami i śmietanką kremówką, po wymieszaniu, masę podgrzej i wylej na upieczony wcześniej spód ciasta.

  3. Mazurek udekoruj orzechami i czekoladą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...