ANIA STARMACH

Mus czekoladowy z gruszką

4Ilość osób
90 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Lekki i kremowy mus, który fantastycznie łączy smak czekolady ze słodyczą gruszki.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 ml wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 4 gruszki
  • laska wanilii

Jak przygotować?

  1. Wodę zagotuj z cukrem i rozkrojoną laską wanilii, w syropie gotuj obrane gruszki przez 30 minut. Owoce ostudź i pokrój.

  2. Weź sześć jajek, oddziel białka od żółtek.

  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło.

  4. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia.

  5. Za pomocą miksera ubij białka.

  6. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  7. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.

  8. W miseczkach układaj naprzemiennie mus i owoce, dekoruj ubitą śmietaną.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

KM-C

Dlaczego na fotografiach gruszki są nieobrane a w przepisie trzeba gotować gruszki obrane?

Ania Starmach

słuszna uwaga! Gruszki można obrać albo i nie, zależnie od gustu ;)

KM-C

Dlaczego należy kupić 6 jajek a użyć tylko 4?

Trwa ładowanie...