ANIA STARMACH

Najlepsze kanapki z gruszką i figą

2Ilość osób
10 minCzas przygotowania
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Niecodzienne kanapki, które znakomicie łączą wytrawny smak ricotty i szynki ze słodyczą figi oraz gruszki.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 duże kromki chleba
  • 100 g sera ricotta
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 2 figi
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

Jak przygotować?

  1. Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy.

  2. Zioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku.

  3. Chleb podpiecz, żeby był super chrupiący.

  4. Figi i gruszki pokrój w plastry.

  5. Chleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki.

  6. Całość polej miodem i posyp świeżą miętą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

agnieszkajazownik

Kanapki są przepyszne. Figi co prawda zastąpiłam mango, ponieważ nigdzie fig nie dostałam, ale są pyszne . Żółta i miód robią robotę?

Trwa ładowanie...