ANIA STARMACH

Najlepsze tiramisu

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Biszkopty i delikatny krem, którego smak podkreśla kawowa nuta. Pysznie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 700 g mascarpone
  • 4 duże jajka lub 5 zwykłych
  • 400 g biszkoptów (tzw. kocie języczki, 2 opakowania)
  • 60 g drobnego cukru
  • 50 g kakao
  • 70 ml likieru (najlepiej amaretto)
  • 300 ml mocnej, zimnej kawy

Jak przygotować?

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

  2. Dodaj mascarpone w dwóch turach, miksuj szybko na średnich obrotach lub ręcznie, tylko do wymieszania, zbyt długie miksowanie mascarpone może spowodować, że serek się zważy.

  3. Białka ubij na sztywną pianę.

  4. Pianę dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

  5. Kawę połącz z likierem.

  6. Biszkopty maczaj w kawie (dosłownie kilka sekund, długie moczenie powoduje, że ciastka się rozpadną). Układaj na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki o wymiarach 25x21 cm.

  7. Na biszkoptach ułóż warstwę serowej masy, masę posyp kakao (użyj sitka).

  8. Na masie z mascarpone ułóż biszkopty, potem masę, kakao, biszkopty, masę.

  9. Na wierzchu powinno znajdować się kakao.

  10. Tiramisu najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

  11. Sposób podania: naczynie i łyżki połóż na środku stołu. Obserwuj, jak znika. Żałuj, że przygotowałeś tylko jedną blachę ;)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

monikamichalska

Czy nie obawia się Pani dawać surowych zoltek ??
Ile takie surowe mogą leżeć w lodówce ?

marcinokrasa

Chciałbym tylko nadmienić, że prawdziwe, włoskie Tiramisu jie zawiera żadnego likieru:-) tylko espresso:-)

kapek32

Pierwsze tiramisu za mną . Białka nie do końca mi się chciały ubić ale i tak było wyśmienite. ;)

Magdalena

Najlepsze ciasto pod słońcem, tylko ja żółtka z cukrem ubijam na parze, jest jeszcze lepsze, po ostudzeniu dodaje mascarpone i ubite białka. Zawsze wychodzi.

Dr.G

A ja będę bronić tego przepisu! Dziewczyny, gdzieś popełniacie błąd. Żółtka z cukrem muszą być utarte na białą, gęstą masę. Mascarpone dodane w kilku turach (u mnie trzech). Białka koniecznie porządnie ubite. Najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Musi być sztywna piana. I nic nie płynie ;)
U mnie zawsze wychodzi – dzięki Aniu! :*

akkir

Sprawdziłam w weekend ten przepis. Tiramisu robiłam niejednokrotnie ale bez białek. Skoro Ania mówi, że można dodać pianę z białek to dodałam. Niestety żałuję. Tiramisu jest zbyt rzadkie. Nie daje się pokroić, trzeba jeść ze "wspólnego gara". Tak można w gronie bardzo bliskich osób ale nie w gronie znajomych (lub nieznajomych). Wolę jednak wersję tradycyjną tzn. same żółtka bez piany z białek.

wrobelek1989

Po raz pierwszy robiłam tiramisu w swoim życiu. Zawsze ufam przepisom Ani, jednak po przeczytaniu komentarza akkir dodałam same żółtka. Wyszło znakomite! :)

Trwa ładowanie...