ANIA STARMACH

Najlepsze tiramisu

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Biszkopty i delikatny krem, którego smak podkreśla kawowa nuta. Pysznie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 700 g mascarpone
  • 4 duże jajka lub 5 zwykłych
  • 400 g biszkoptów (tzw. kocie języczki, 2 opakowania)
  • 60 g drobnego cukru
  • 50 g kakao
  • 70 ml likieru (najlepiej amaretto)
  • 300 ml mocnej, zimnej kawy

Jak przygotować?

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

  2. Dodaj mascarpone w dwóch turach, miksuj szybko na średnich obrotach lub ręcznie, tylko do wymieszania, zbyt długie miksowanie mascarpone może spowodować, że serek się zważy.

  3. Białka ubij na sztywną pianę.

  4. Pianę dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

  5. Kawę połącz z likierem.

  6. Biszkopty maczaj w kawie (dosłownie kilka sekund, długie moczenie powoduje, że ciastka się rozpadną). Układaj na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki o wymiarach 25x21 cm.

  7. Na biszkoptach ułóż warstwę serowej masy, masę posyp kakao (użyj sitka).

  8. Na masie z mascarpone ułóż biszkopty, potem masę, kakao, biszkopty, masę.

  9. Na wierzchu powinno znajdować się kakao.

  10. Tiramisu najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

  11. Sposób podania: naczynie i łyżki połóż na środku stołu. Obserwuj, jak znika. Żałuj, że przygotowałeś tylko jedną blachę ;)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...