Co kupić?
- 150 g serka śmietankowego (typu Bieluch)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Jak przygotować?
W misce wymieszaj trzepaczką serek z jajkiem, mąką i solą.
W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurzaj je w wodzie.
Kluseczki gotuj 2-3 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągaj je łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj kilka minut, aż bułka się zarumieni.
Kluseczki podawaj posypane bułką tartą.
Komentarze
al.kali
Po pierwsze:
szkoda, że nikt nie odpowiada na zadawane pytania
Po drugie:
te kluski są niesmaczne, mdłe, rozpadają się w momencie zetknięcia z wodą, trzeba dodać więcej mąki, radzę też dodać nie wiem, więcej soli? u mnie egzaminu nie zdały, poszły w śmieci
Po trzecie:
na przyszłość zwrócę uwagę na ilość dodanych komentarzy, bo chyba ma to znaczenie
Justyna
Co to dokładnie za serek? Mieszkam w de, użyłam do klusek serka typu Philadelphia, niestety kluski się rozwalają przy gotowaniu. Z dodatkową łyżką mąki jest lepiej, jednak nie idealnie. Pozdrawiam
Kamil
Konkurs Same Pyszności!
Bardzo smaczne i proste do zrobienia kluseczki.
Mniam mniam, palce lizać!
Dorota
Konkurs Same pyszności!
Nie dość, że najprostsze, to jeszcze najszybsze na świecie. Ledwo zaczęłam je robić a już były na talerzu! Przy tym są bardzo smaczne.
Anna
Pani Aniu dlaczego te kluseczki nazywają się kładzione – moja Babunia nazywała je "leniwe" a kładzione to były kluseczki z ciasta bardziej gęstego niż na lane kluseczki / więcej mąki i wody + jajko i szczypta soli/ i zanurzając łyżkę we wrzącej wodzie,tą łyżką "kładła" kawałki ciasta do wrzątku.Babunia pochodziła z małopolski,a dawniej a Galicji.
Serdecznie pozdrawiam dodając że lubię Pani przepisy a szczególnie że
przekazuje je Pani z taką radością i uśmiechem
Anka