ANIA STARMACH

Najprostszy jabłecznik

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Lubisz szybkie i proste ciasta? Ten jabłecznik właśnie taki jest! A do tego smakuje nieziemsko :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jabłek
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Masło pokrój na małe kawałki.

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki ciasta.

  3. Ciasto wyrabiaj kilka minut, możesz to zrobić rękoma lub używając robota kuchennego.

  4. Jabłka obierz, przekrój na połówki i pozbądź się gniazd nasiennych.

  5. Prostokątną (20x30 cm) lub okrągłą formę (średnica 24 lub 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

  6. Połowę ciasta rozwałkuj i i przełóż do formy.

  7. Ciasto posmaruj warstwą powideł.

  8. Na powidłach ułóż jabłka.

  9. Drugą połowę ciasta rozwałkuj, ułóż na jabłkach, brzegi ciasta dociśnij.

  10. Ciasto nakłuwaj widelcem.

  11. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

  12. Jabłecznik podawaj posypany cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

towojtek

Wyszedł pycha tylko trzeba dorobić troche więcej ciasta :)

sylwiakochanowska

Dziękuję Aniu za ten super przepis . Ciasto robiłam pierwszy raz na urodziny I wszyscy byli zachwyceni . Pozdrawiam xx

Najprostszy jabłecznik

Joanna

Rewelacja? Podałam na ciepło z lodami waniliowymi, wszyscy się zajadali ?☺️

Magda

Zrobiłam jabłecznik ?? wyszedł pyszny. Dziękuję ?

Najprostszy jabłecznik
Trwa ładowanie...