Co kupić?
- 6 dużych, soczystych pomarańczy
- 80 g cukru
- 15 g żelatyny (około jednej łyżki)
- 2 łyżki wody
Jak przygotować?
Żelatynę namocz w wodzie, aby napęczniała (poradę, jak rozpuszczać żelatynę znajdziesz tutaj).
Z pomarańczy wyciśnij sok i przelej go przez sitko. NIE wyrzucaj skórek.
Sok pomarańczowy podgrzej, dodaj do niego wodę, cukier i żelatynę. Gdy ta się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i ostudź płyn.
Skórki pomarańczy umieść w foremce na muffinki (dzięki temu nie będą się przewracały).
Wypełnij je sokiem pomarańczowym i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem możesz pomarańcze pokroić na mniejsze trójkąty i udekorować bitą śmietaną albo czekoladą.
Komentarze
anita86
Konkurs Same Pyszności.
Iwona
Pani Aniu a kiedy dodać cukier? Do soku z pomarańczy przed podgrzaniem? czy później?
Ania Starmach
dziękuję za uwagę, zaraz poprawię przepis ;) cukier dodajemy do soku i podgrzewamy. Patrz pkt 3 ;)