Co kupić?
- Spód
- 200 g kruchych herbatników najlepiej Digestive
- 100 g masła
- Masa serowa
- 1 kg sera 2 lub 3-krotnie mielonego (może być z „wiaderka”)
- 300 g drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 cytryna (skórka otarta z cytryny)
- Polewa śmietanowa
- 180 g kwaśnej śmietany 22%
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować?
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia (23-24 cm).
Roztop masło.Ciasteczka wymieszaj z masłem,
, wyrównaj, przechowuj w lodówce., wymieszaj mikserem lub użyj robota kuchennego.
Zależy Ci na połączeniu wszystkich składników, ale nie chcesz napowietrzyć masy, dlatego miksuj dosłownie chwilę (napowietrzony sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie).
Sernik włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.
Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 70 minut (powinien być ścięty, ale "galaretowaty”).
Po tym czasie, piekarnik lekko uchyl, a sernik pozostaw w piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij i ostudź.
Śmietanę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny,
, ciasto schładzaj w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Komentarze
Joasia1980
Pychotka ???
Jagoda
Sernik piec na termoobiegu czy na funkcji gora dol?
nata_lija
Pani Aniu, czy można użyć serka Philadelphia zamiast zwykłego twarogu?