Co kupić?
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 200 g ryżu arborio
- 50 ml białego wina
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Jeśli korzystasz ze świeżego groszku, wrzuć go na osolony wrzątek i gotuj przez kilka minut, po ugotowaniu przelej zimną wodą, aby nie stracił koloru. Groszek mrożony nie wymaga gotowania, wystarczy go po prostu rozmrozić (najlepiej kilka godzin wcześniej przełożyć go z zamrażarki do lodówki).
Cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy.
poradę, jak przygotować bulion warzywny znajdziesz tutaj), gdy zostanie wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj. Z 1 l bulionu zostaw jedną chochlę – będzie potrzebna w punkcie 5.
Wlej wino i poczekaj, aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu (Weź szparagi, odkrój zgrubiałe końce. Pozostałe szparagi pokrój w 2 cm kawałki.
Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15 minutach), dodaj pokrojone szparagi, groszek, chochlę bulionu i gotuj przez kolejne kilka minut.
Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
Komentarze
dorotaorlowska
Świetnie risotto ?ja dodałam jeszcze pierś kurczaka,bardzo smakowało ?
Torman
Dałem 250g ryżu na 3 osoby. Bardzo dobre, ale nie do zjedzenia. Połowa została.
Czy można to odgrzać na drugi dzień?
Danusia
Czy zielony groszek może być konserwowy? Jeśli tak to w jaki sposób go przygotować?
Justyna
Pyszne, świetny przepis :)
Gosia
Risotto wiosenne oprocz szparagow, jest tez groszek, mloda cukinia i marchewka
Konkurs Same pysznosci
kessi8529
mozna zastapic biale wino czerwonym w tej potrawie? Wiem, ze w niektorych czesciach Wloch risotto robia z czerwonym, ale jeszcze nie probowalam i nie wiem, czy taka kombinacja bedzie smaczna.
Gosia
Nie, sono czerwone dodaje sie do miesa