ANIA STARMACH

Risotto z dynią i kurczakiem

2
Ilość osób
25 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Kremowe, wyjątkowo delikatne risotto z dynią i kurczakiem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g ryżu arborio
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 400 g upieczonej dyni hokkaido
  • 50 ml białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • świeże liście szałwii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Dynię pokrój w niewielką kostkę, przełóż na blachę do pieczenia, polej odrobiną oliwy. Dodaj sól i pieprz.

  2. Dynię piecz 10–15 minut w temperaturze 180 stopni (powinna być miękka, ale nie rozpadająca się).

  3. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy (mięso nie musi być całkiem usmażone, będzie się jeszcze dusiło razem z dynią i ryżem).

  4. Cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy.

  5. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj (poradę, jak przygotować bulion, znajdziesz tutaj).

  6. Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj kurczaka i dynię. Gotuj około 5 minut.

  7. Tuż przed podaniem dodaj masło, posiekaną szałwię oraz parmezan.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dominika

Konkurs Same Pyszności!

Risotto z dynią i kurczakiem

Dominika

Uups:) :) cały czas myślałam że do 16 jest konkurs :) a tu teraz patrze że do 15:) ale i tak warto było robić wszystko..bo wychodzi pysznie..rodzinka z apetytem wcina..mąż który niejest miłośnikiem ryżu wcinał ;) i prosił o dokładkę :) więc To najważniejsze :) pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :)

Magdalena

Konkurs Same pyszności!

Risotto z dynią i kurczakiem

Kasia

Konkurs Same pyszności

Risotto z dynią i kurczakiem

Kasia

Konkurs Same pyszności!

Ela

Mam pytanie , czy dynię hokkaido trzeba obierać ze skóry? Przepis mi się podoba i mam zamiar zrobić.

Trwa ładowanie...