Co kupić?
- 1 duży pieczony burak
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 100 g sera koziego
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki czarnuszki Purella
- 40 g komosy ryżowej Purella
- 1 łyżka oliwy do pieczenia warzywa
- Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta soli himalajskiej Purella
- świeżo mielony pieprz
Jak przygotować?
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze paski, polej oliwą, włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Komosę gotuj w proporcjach 2:1 około 15-20 minut
Buraka obierz i pokrój w półplasterki.
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj.
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.
Do miski włóż pokrojone upieczone warzywa, półplasterki buraka, komosę ryżową i dodaj dressing. Całość posyp kruszonym kozim serem, czarnuszką i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Komentarze
mag.str
Pyszne połączenie smaków! Syta sałatka idealna na lunch lub obiad