Co kupić?
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- 100 g masła
- 200 g drobnego, białego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
- 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- Polewa
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 płaskie łyżki kakao
- 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)
Jak przygotować?
.
, masa powinna być jasna i puszysta.
, pojedynczo wbijaj jajka i ser. Pod koniec dodaj rodzynki, skórkę, cukier waniliowy.
Masa powinna być dokładnie wymieszana, ale nie napowietrzona, nie miksuj jej zbyt długo (napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu gwałtownie opada).
Formę (22 – 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód), boki wysmaruj masłem.
Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 160 stopni, piecz około 90 minut.
Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.
Aby przygotować polewę w rondelku,
, dodaj przesiany cukier puder i śmietankę/mleko, wymieszaj rózgą.Gładką masę zdejmij z ognia,
. Gotowe!, przechowuj w lodówce.
Komentarze
kokox16
Pyszny! Chcialabym upiec wiekszy z 2kg sera, o ile mam wydluzyc pieczenie?
Izabeleczka
Przepis jest super i sernik wychodzi pycha! Ale zastanawiam czy kształt blaszki ma znaczenie… Czy upiecze się równo ten sernik w kwadratowej rofemce?
milenaszczotka
Dobry w smaku, lecz bardzo mokry ;c
edytagorska
Idealny, pierwszy sernik który nie opadł ( a próbowałam wielu przepisów). Smakował, nawet teściowej ?
Fijalek
Szanowna Pani Aniu,
sernik wiedeński z Pani przepisu to początek mojej przygody z serem na słodko. Przepis jest genialny, a ciasto przepyszne.
Dzięki Mietczyńskiemu z kanału "Ni mam pojęcia co robię" odkryłem tę cudowną stronę.
gabrielaczerkawska
Cukier nie chce mi się rozpuścić. Są straszne grudki. Proszę o pomoc…
Janina
Pani Aniu proszę pokazywac przepisy z boku ,zeby bylo widac jak ciasto wygląda po upieczeniu .
walter.p
Rodzynki w serniku wiedeńskim nie są opcją – one są nieodzownym składnikiem sernika wiedeńskiego! Sernik wiedeński bez rodzynek, jest jak spagetti bez makaronu!;=))
PatrycjaS
Uwielbiam serniki a ten szczegolnie przez polewe czekoladowa??