Co kupić?
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 160 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Krem:
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 ml konfitury malinowej
- 500 g świeżych malin
- 50 g cukru pudru
Jak przygotować?
- Biszkopt:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w robocie na sztywna pianę za pomocą trzepaczki. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier.
Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.
Na koniec partiami dodawaj mąkę i mieszaj na niewielkich obrotach.
Spód tortownicy (24-25 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką.
Masę przełóż do tortownicy, włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 40 minut.
- Masa:
Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, na wolnych obrotach tak aby nie przebić masy.
Gdy będzie miała jednolitą konsystencję dodaj cukier, wymieszaj i odłóż 1/3 masy.
Pozostałą część wymieszaj z dżemem.
- Składanie tortu:
Biszkopt przekrój na 3 blaty
Pierwszy blat posmaruj połową malinowej masy i posyp ją dodatkowo świeżymi malinami.
Owoce przykryj biszkoptem. Ten posmaruj masą i malinami.
Przykryj trzecim biszkoptem, który posmaruj białą masą oraz udekoruj malinami i miętą!
Komentarze