Co kupić?
- Ciasto
- 320 g mąki
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 2 kg jabłek (ja wybieram szarą renetę)
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatkowo
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować?
(możesz wymieszać je rękoma lub użyć robota kuchennego).
, lekko spłaszcz, owiń folią przeźroczystą i przełóż na minimum 40 minut do lodówki.
Jabłka obierz,
, przełóż do rondla lub na patelnię. , smaż około 20–25 minut, aż jabłka zaczną zamieniać się w mus.Ciasto podziel na dwie części.
Kwadratową lub prostokątną formę (24x24 lub 20x30) wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto będzie trudno wałkować, więc po prostu odrywaj małe kawałki i
.Spód ciasta podpiecz 12–15 minut w temperaturze 180 stopni.
(też odrywaj kawałki i układaj obok siebie, możesz też zetrzeć ciasto na tarce).
Ciasto piecz godzinę w 180 stopniach.
Komentarze
olaz
Najlepszy przepis na szarlotkę pod słońcem!!
elzbietalaskowska
Ciasto super wyszło wyrobione w maszynie. Masło osełkowe myślę, że zrobiło robotę. Szarlotka zaraz wędruje do piekarnika
monikawojtowicz
Może I szarlotka pyszna ale to ciasto do wyrobienia to jakaś masakra ?
juliakarbowska
Zrobilam wczoraj szarlotke i jest przepyszna i bardzo łatwa w wykonaniu ❤️ Polecam wszystkim smakoszom ?
majestatyczny_witold
Przepis źle zrobiony, proszę o dokładniejsze zdjęcie konsystencji ciasta, nie wiem czy mam dobre ciasto, co jak nie mam folii? Może być recznik papierowy?!
Izabela
Przepyszna
majestatyczny_witold
Czym smakowała?
julitapaluch
Pani Aniu…mąż wg Pani przepisu upiekł szarlotkę…palce lizać ?
Tak dobrej szarlotki nie jadłam już dawno…dzieci się wręcz kłóciły kto ma zjeść ostatni kawałek ❤️
Pat_ka
Pani Aniu, czy mus można zawekować i użyć go później do tego przepisu?
Katarzyna Macek
Osobiście nie lubię szarlotki ale to ciasto mnie ujęło – pyszna! Ciasto kruche absolutie fantastyczne! Zniknęła cała prawie jeszcze ciepła :)
wojtekkedziora
Jestem w trakcie przygotowywania musu.
Przepięknie pachnie.