ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Najprostsza szarlotka

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Błyskawiczna szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Zawsze się udaje!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 320 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Farsz
  • 2 kg jabłek (ja wybieram szarą renetę)
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Masło pokrój w małe kawałki.

  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta (możesz wymieszać je rękoma lub użyć robota kuchennego).

  3. Z ciasta ulep kulkę, lekko spłaszcz, owiń folią przeźroczystą i przełóż na minimum 40 minut do lodówki.

  4. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla lub na patelnię. Dodaj cukier i cynamon, smaż około 20–25 minut, aż jabłka zaczną zamieniać się w mus.

  5. Ciasto podziel na dwie części.

  6. Kwadratową lub prostokątną formę (24x24 lub 20x30) wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Ciasto będzie trudno wałkować, więc po prostu odrywaj małe kawałki i wyklejaj nimi dno formy.

  8. Spód ciasta podpiecz 12–15 minut w temperaturze 180 stopni.

  9. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy.

  10. Dodaj drugą połowę ciasta (też odrywaj kawałki i układaj obok siebie, możesz też zetrzeć ciasto na tarce).

  11. Ciasto piecz godzinę w 180 stopniach.

  12. Podawaj z cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

olaz

Najlepszy przepis na szarlotkę pod słońcem!!

elzbietalaskowska

Ciasto super wyszło wyrobione w maszynie. Masło osełkowe myślę, że zrobiło robotę. Szarlotka zaraz wędruje do piekarnika

monikawojtowicz

Może I szarlotka pyszna ale to ciasto do wyrobienia to jakaś masakra ?

juliakarbowska

Zrobilam wczoraj szarlotke i jest przepyszna i bardzo łatwa w wykonaniu ❤️ Polecam wszystkim smakoszom ?

majestatyczny_witold

Przepis źle zrobiony, proszę o dokładniejsze zdjęcie konsystencji ciasta, nie wiem czy mam dobre ciasto, co jak nie mam folii? Może być recznik papierowy?!

Izabela

Przepyszna

majestatyczny_witold

Czym smakowała?

julitapaluch

Pani Aniu…mąż wg Pani przepisu upiekł szarlotkę…palce lizać ?
Tak dobrej szarlotki nie jadłam już dawno…dzieci się wręcz kłóciły kto ma zjeść ostatni kawałek ❤️

Pat_ka

Pani Aniu, czy mus można zawekować i użyć go później do tego przepisu?

Katarzyna Macek

Osobiście nie lubię szarlotki ale to ciasto mnie ujęło – pyszna! Ciasto kruche absolutie fantastyczne! Zniknęła cała prawie jeszcze ciepła :)

wojtekkedziora

Jestem w trakcie przygotowywania musu.
Przepięknie pachnie.

Trwa ładowanie...