Co kupić?
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Jak przygotować?
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Komentarze
AnetaAnna
Pyszne ? a ten zapach czekolady unoszący się w domu dodatkowo pobudza apetyt ?
GosiaElix
Wychodzi naprawdę bardzo dobre, osobom bez talentu kulinarnego polecam smialo???
Anonim
Maśniutkie fest c:
joanna7202
Pyszne pyszne pyszne, z sosem malinowym przepyszne ?
paulb
Czy ten cukier dodajemy dopiero do gotującej się wody czy na początku wsypujemy? :)
Justyna
Udało się ?❤️
Sylwia
Dziękuję za przepis. Brownie jest rewelacyjne. Ma jedną wadę, za szybko znika :). Pozdrawiam
Sylwia
Upiekłam wczoraj, zaraz zniknęło… Dzisiaj upiekłam podwójną porcję :)
Dorota
Mam pytanie, czy ta podana ilość wody jest wystarczająca i czy ta ilość ciasta wystarczy na tortownicę
Monika
Nie udało mi się wymieszać idealnie zostało troszkę grudek, jednak mam nadzieję że będzie pyszny ?
Wiktoria
Ciasto wyszło pyszne, ale jak dla mnie za bardzo słodkie. Następnym razem dam mniej cukru i będzie rewelacja!