ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Wasze ulubione brownie

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g drobnego cukru
  • 80 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

  3. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

  4. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

  5. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

  6. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Gosia

Można dodac jakis owoc, np. śliwki? Czy ciasto wyjdzie? :)

Natalia

To brownie wyszło przepyszne! Użyłam metalowej blaszki do tart wyłożonej folią, w związku z czym musiałam dwa razy dłużej piec ?

Sylwia

Prawie skończone ?

Wasze ulubione brownie

Marta

Uwielbiam! zawsze wychodzi! :)

Ulcia

Mniam :)

Wasze ulubione brownie

Kamila

Pyszna :)

Wasze ulubione brownie

nika_ing

W ostatni weekend skorzystałam z tego przepisu. Wyszło idealnie, jednakże, jak dla mnie – trochę za gorzkie. Musiałam widocznie użyć czekolady o dużej zawartości kakao.

Natalia

Rewelacja.Mąż nie lubi ciast ciemnych ,a tego zjadł 2 kawałki i przyznał ,że pyszne.Dziekuję za przepis

Justyna Marciniak 90

Pyszne takie jakie chciałam zjeść. Ze względu na synka musiałam spróbować zrobić z mlecznej czekolady i nie wyszły tak jak te orginale, pytanie moje czemu z mleczna czekolada się rozlewaja, po bokach i góra zciete a środek płynny? Proszę o podpowiedź

sempatka

Mniam :)

Wasze ulubione brownie
Trwa ładowanie...