Co kupić?
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Jak przygotować?
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Komentarze
KarolinaJ
Pycha!
anirak
Pyszne :-)
Justyna
Wyszło przepyszne-dziękuję za przepis!
Basia
Szkoda, że standardowa tabliczka czekolady ma 100g, kupiłam 2 i potem musiałam przeliczać proporcje;-) Pomimo to wyszło pysznie!
Ewelina0014
Konkurs Same Pyszności!
moja wariacja – beza z przepisu na bezę, brownie, krem z mascarpone i śmietany z przepisu na bezę, browni – beza – krem. Całość udekorowana malinami i listkiem mięty:-)
joanna
Konkurs Same Pyszności!
dawidson
Konkurs Same Pyszności :)
jula2504
KONKURS SAME PYSZNOŚCI
rabarbarowo
Konkurs Same Pyszności :)
Agnieszka
Konkurs Same pyszności!