ANIA STARMACH

Zupa grzybowa

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Zupa, dzięki której cudowny, leśny zapach grzybów wypełni cały dom.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków – mogą być to grzyby mrożone)
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • natka koperku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebule drobno pokrój, kapelusze umytych dokładnie grzybów oddziel od nóżek, pokrój w dużą kostkę. Pieczarki dokładnie oczyść i pozostaw w całości. Tymianek posiekaj.

  2. W dużym garnku przesmaż na maśle wymieszanym z olejem cebule, dodaj grzyby i zmiażdżony ząbek czosnku.

  3. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj tymianek, wlej bulion (przepis znajdziesz tu), całość zagotuj.

  4. Śmietankę zahartuj – wymieszaj z chochlą zupy, po czym wlej ją do garnka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Zupę podawaj z makaronem i natką koperku.

Wskazówki:

Tutaj znajdziesz poradę, co zrobić, aby śmietana się nie zwarzyła.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...