ANIA STARMACH

Żurek w chlebie

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Pyszny żurek w chlebie będzie ozdobą Twojego stołu i zachwyci całą rodzinę :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Wywar
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1.5 l wody
  • 0.5 selera
  • Dodatkowo
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 suszone grzyby
  • 5 ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 małe okrągłe chleby
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki zakwasu (zależy od jego mocy i indywidualnych preferencji)

Jak przygotować?

  1. Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem.

  2. Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.

  3. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.

  4. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.

  5. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

Wskazówki:

Sprawdź, jak zrobić domowy zakwas na żurek.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Malgorzata

Te grzyby tylko 4 ? I rozumiem że nie moczone?

basia11

Sama to zrobiłam i było przepyszne danie ? A te dzieci w MasterChef junior naprawdę tak świetnie gotyują??? ?☺

wrobelek1989

Pyszny żurek, tak gęsty, że łyżka w nim sama stoi ;) Pozdrawiam!

Trwa ładowanie...