ANIA STARMACH

Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

4
Ilość osób
45 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Klasyczny kurczak w orientalnym wydaniu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Szaszłyki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 duża szczypta kurkumy
  • Sos
  • 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • patyczki do szaszłyków

Jak przygotować?

  1. Szaszłyki
  2. Trzy szalotki zblenduj z kolendrą, dwiema gałązkami trawy cytrynowej, sosem sojowym, chili, czterema łyżkami mleczka kokosowego, kurkumą.

  3. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Kurczaka przykryj powstałą pastą i odstaw do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie mięso nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj przez kilka minut na patelni.

  4. Sos
  5. W tym czasie przygotuj sos. Orzeszki zblenduj na masło orzechowe.

  6. Na oleju przysmaż posiekany czosnek, trawę cytrynową, chili, szalotkę. Dodaj orzeszki, mleczko kokosowe. Sos podgrzewaj, aż zgęstnieje.

  7. Gotowe szaszłyki podawaj z sosem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

kingau90

Konkurs same pyszności

Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

kocham_swieta67

Pani Aniu a czym zastapic orzeszki w sosie jeśli ktoś jest alergikiem?

Ania Starmach

Szaszłyki bez sosu też są pyszne! :)

Trwa ładowanie...