ANIA STARMACH

Życiodajny chleb z samych ziaren

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Purella

Babka płesznik 80% + babka jajowata 20%

Zobacz szczegóły
Purella

Chia

Zobacz szczegóły
Purella

Sól himalajska

Zobacz szczegóły

Co kupić?

  • 1.5 szklanki płatków owsianych
  • 0.75 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 szklanka mieszanych orzechów
  • 5 łyżek błonnika witalnego Purella
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion chia Purella
  • 0.5 łyżki cukru kokosowego Purella
  • 0.5 łyżeczki soli himalajskiej Purella
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 400 ml wody

Jak przygotować?

  1. Orzechy grubo posiekaj.

  2. Wszystkie składniki umieść w misce, zalej wodą, odstaw na 30 minut.

  3. Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej namoczone ziarna, odstaw na dwie godziny.

  4. Po tym czasie masę chlebową umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz 25 minut.

  5. Po tym czasie wyciągnij z foremki i piecz dalej około 35-40 minut.

  6. Po upieczeniu całkowicie ostudź. Chleb smakuje najlepiej następnego dnia (wtedy też najmniej się kruszy). Zachowuje świeżość nawet do tygodnia!

Ania Starmach

To nie jest taki zwykły chleb – może posłużyć zarówno do kanapki lub jako samodzielna przekąska. Nieziemsko chrrrrupiący chlebek :)

– Ania Starmach

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

joannasekita

czy gdy wyciągam chleb z keksówki, dalej piekę na papierze czy bez?

gosiek

Dzień dobry, chleb pyszny ale co zrobić kiedy za bardzo się kruszy?

izabela.831

Czy woda ma być ciepła?

Trwa ładowanie...