Jak zrobić bitą śmietanę?
Pasuje prawie do każdego deseru: od wuzetki, w której gra pierwsze skrzypce, po lody, gofry i gorącą czekoladę, w których jest dodatkiem idealnym oraz kropką nad i. Bita śmietana jest uwielbiana zarówno przez młodszych, jak i starszych. I chociaż ze zdrowym odżywianiem nie jest jej zbytnio po drodze, to w towarzystwie sezonowych owoców i czekolady ciężko jest się jej oprzeć :)
Bita śmietana – przepis
Do przygotowania bitej śmietany będą Ci potrzebne:
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- dodatki smakowe – ekstrakt waniliowy, amaretto (opcjonalnie)
Jak zrobić bitą śmietanę?
Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstaw do lodówki końcówki miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.
Domowa bita śmietana
Jeśli chcesz otrzymać słodką lub smakową bitą śmietanę, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i/lub dodatki smakowe i mieszaj do ich całkowitego połączenia ze śmietaną. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia (w efekcie śmietana nie będzie nadawać się do podania). Najlepszą metodą jest uważne obserwowanie jej konsystencji i zaprzestanie miksowania w momencie, gdy osiągnie pożądaną sztywność.
Bita śmietana jest produktem nietrwałym – należy ją przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia.