ANIA STARMACH

Kanapka idealna – z kurczakiem i konfiturą cebulową

4
Ilość osób
45 min
Czas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Kanapka, której po prostu musisz spróbować. Sycąca, pyszna, wyjątkowa!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Błyskawiczne bułki
  • 250 g mąki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maku lub sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • Konfitura z cebuli
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • Kurczak
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 awokado
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • kilka liści Twojej ulubionej sałaty
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Błyskawiczne bułki
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz maku). Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.

  3. Z masy lep niewielkie bułki, okrągłe lub podłużne.

  4. Wierzch bułek zwilż wodą i posyp makiem lub sezamem.

  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piecz przez około 20 minut.

  7. Konfitura z cebuli
  8. Czerwone cebule pokrój w piórka (cienkie paseczki), przysmaż je na odrobinie oleju. Dodaj cukier, miód i wino.

  9. Cebule duś około 20–30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj świeży tymianek.

  10. Kurczak
  11. Pierś z kurczaka pokrój w długie paski, obsyp solą, pieprzem i tymiankiem.

  12. Na patelnię wlej odrobinę oliwy lub oleju, mięso smaż na złoty kolor.

  13. Kanapka
  14. Bułkę przekrój, posmaruj konfiturą, dodaj kurczaka, awokado i liście ulubionej sałaty.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...