ANIA STARMACH

Makowiec

4
Ilość osób
100 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Aromatyczny, z bogatym wnętrzem, ciężki, a zarazem delikatny. Makowiec idealny :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Zaczyn
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • Ciasto
  • 500 g przesianej mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Masa makowa
  • 500 ml mleka
  • 250 g maku
  • 40 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
  • 2 łyżki róży ucieranej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 białko
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • garść skórki pomarańczowej
  • migdały

Jak przygotować?

  1. Zaczyn
  2. Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na 15 minut.Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto
  4. W tym czasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę.

  5. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru.

  6. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).

  7. Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g.

  8. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

  9. Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.

  10. Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

  11. Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.

  12. Masa makowa
  13. Mak gotuj w mleku około 30 minut.

  14. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.

  15. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową.

  16. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu.

  17. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

basia11

Mniam mniam !😉😉😉👍👍👍👍👍👍

Trwa ładowanie...