ANIA STARMACH

Placki z jabłkami – racuchy

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 170 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jak przygotować?

  1. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie).

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. Oddziel białka od żółtek.

  4. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj rózgą lub mikserem.

  5. Do masy dodaj jabłka, wymieszaj łyżką.

  6. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.

  7. Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.

  8. Smaż 1–2 minuty z każdej strony, podawaj posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

iwonapaszek

Udały się cudowne polecam

klaudiakornafel

Pychotki 😍

Placki z jabłkami – racuchy

aviatorka

obłędne wyszły :)

ewadurasiewicz

lepiej niż petarda:) zachwyciły cala moja rodzinkę:)

Emilia

Racuchy wyszły pyszne i mega puszyste! Polecam

Karolina

Petardaaaa! W życiu nie jadłam lepszych :)

Joanna

Pyszne. Puszyste. Najlepsze jakie jadłam.

Ewelina

Naprawdę są pyszne! Pomyśleć, że kiedy ich nie lubiłam!☺

Placki z jabłkami – racuchy

Wercia

Bardzo pyszne i pulchne dziękuję bardzo za przepis

Placki z jabłkami – racuchy

aneta

jutro robie i ja:-]

Trwa ładowanie...