ANIA STARMACH

Placki z jabłkami – racuchy

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 170 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jak przygotować?

  1. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie).

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. Oddziel białka od żółtek.

  4. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj rózgą lub mikserem.

  5. Do masy dodaj jabłka, wymieszaj łyżką.

  6. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.

  7. Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.

  8. Smaż 1–2 minuty z każdej strony, podawaj posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Magdalena

Racuszki palce lizac 😋 polecam 😊

Fartuszek

Pyszny powrót do dzieciństwa

Olinek

Ocenę wystawił mój syn: PYCHA! Racuchy są pysznie jabłkowe, delikatne i puszyste.

Agnieszka

Cudowne. Inaczej nie można ich określić. Córka, która nie lubi próbować nowych potraw poprosiła o dokładkę. Rewelacja w smaku. A kolejny plus za szybkie przygotowanie.

Monika

Ile sztuk racuchów wychodzi z tego przepisu? :)

Diana

Faktycznie.. delikatnie, rozpływające się w ustach. Jak najbardziej polecam!

AniaL

Przepyszne racuszki, puszyste i delikatne!!!! Z talerza zniknely w sekunde 😍😍

Placki z jabłkami – racuchy

Maria

Pani Aniu ten przepis jest niesamowity. Racuchy są puszyste, miękkie – po prostu pyszne !!! 😍

Maria

:)

Placki z jabłkami – racuchy

Ewa

Pyszne

Placki z jabłkami – racuchy

Małgosia G

To są najwspanialsze racuszki, jakie kiedykolwiek jadłam, a próbowałam już wielu przepisów. Są obłędne! Delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach. Słodkawo – cynamonowa nuta, sprawia że nie umiem się im oprzeć! Dzieciaki je uwielbiają !

Trwa ładowanie...