ANIA STARMACH

Ogórki małosolne

6
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Klasyka polskiej kuchni. Ten przepis to doskonała zapowiedź lata!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 kg ogórków
  • 2.5 l wody
  • 8 gałązek kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki soli

Jak przygotować?

  1. Wodę zagotuj z solą, tak, aby sól się rozpuściła.

  2. Wodę ostudź, powinna być letnia.

  3. Ogórki umyj, ząbki czosnku obierz i przekrój na połówki.

  4. Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka gałązek kopru i cztery ząbki czosnku.

  5. Na koprze ułóż umyte ogórki, przykryj je pozostałym koprem. Dodaj pozostałe cztery ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalej wodą.

  6. Naczynie przykryj talerzykiem.

  7. Ogórki gotowe są już po 24 godzinach, najlepiej smakują jednak po 3 dniach!

Wskazówki:

Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Sylwia

Sprawdzone! Pyszne. Twarde. Dobre już po kilku dniach.

kocham_swieta67

Dzień dobry…….dlaczego ogórki robią się miękkie i puste?

stella2809

Pani Aniu, mam taki problem z ogórkami małosolnymi, że po 2-3 dniach zachodzą białym nalotem. Czym to może być spowodowane? pozdrawiam. Magda

Sylwia

Ja ten nalot po prostu zbieram jak osadza się na naczyniu a ogórki przed jedzeniem delikatnie płukam.

Trwa ładowanie...