ANIA STARMACH

Zupa cebulowa

4
Ilość osób
40 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Szaruga za oknem? Ta zupa cebulowa rozgrzeje i ociepli nawet najbardziej pochmurny dzień.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g cebuli
  • 100 g sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 0.5 bagietki
  • tymianek, sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.

  2. Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.

  3. Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.

  4. Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).

  5. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.

Wskazówki:

Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i włożyć do miseczek tuż przed podaniem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Wiktoria04

Konkurs Same pyszności!

magdow

Konkurs Same pyszności

Gosia

Konkurs Same pysznosci

Trwa ładowanie...