ANIA STARMACH

Pierogi z kapustą i grzybami

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami! Ten smak pamiętam z dzieciństwa :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin, może być na całą noc.

  2. Grzyby odcedź (ale nie wylewaj wody spod grzybów). Następnie drobno je pokrój.

  3. Cebulę i kapustę drobno posiekaj (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą).

  4. Cebulę przysmaż na oleju,dodaj kapustę, grzyby, przyprawy i wodę spod grzybów. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

  5. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem/szklanką wycinaj kółka.

  6. Na środku każdego z nich połóż łyżkę farszu, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...