ANIA STARMACH

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

4Ilość osób
55 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Klopsiki jaglane i wyrazisty sos pomidorowy – spróbuj tego połączenia!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 duża szczypta curry
  • 0.5 szklanki bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • Sos
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • Dodatkowo
  • tarty parmezan i pietruszka do podania

Jak przygotować?

  1. Aby przygotować sos pomidorowy, posiekaj cebulę i czosnek. Przysmaż na oliwie, dodaj passatę, gotuj na małym ogniu przez 20 – 25 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw do smaku.

  2. Kaszę jaglaną przepłucz dwukrotnie na sicie, użyj gorącej wody.

  3. Następnie kaszę przełóż do garnka, dodaj 3 szklanki gorącej wody, szczyptę soli,, gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 – 15 minut.

  4. Cebulę posiekaj, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce. Warzywa przysmaż na oliwie, dodaj oregano i curry, duś około 20 minut.

  5. W robocie kuchennym wymieszaj i zblenduj kaszę z warzywami, bułką tartą, dodaj sól i pieprz. Jeśli nie chcesz mieć jednolitej papki, kawałki warzyw powinny być widoczne, więc miksuj tylko chwilę. Masa powinna być kleista, sprawdź także, czy jest dobrze doprawiona.

  6. Z masy lep małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

  7. Klopsiki smaż przez kilka minut na patelni.

  8. Sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego, do sosu wrzuć klopsiki, zapiekaj około 20 minut w 180 stopniach.

  9. Przed podaniem dodaj pietruszkę i tarty parmezan.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Akord

Zrobiłam, ale nie wyszły tak samo jak na zdjęciu. Napewno jest za dużo kaszy do warzyw, które mają jednak nadawać smaku klopsikom, a nie się w nich zgubić – dodałam jej tylko połowę i teraz z pozostałości dojadam jaglanki xD Jeśli chodzi o fakturę klopsików to nie polecam ich mielić. Lepiej się prezentują z drobinkami kaszy niż jako jednolita masa. Do sosu pomidorowego radziłbym też dodać śmietany – jak dla mnie zbyt intensywny (zaskutkował zgagą). I ostatni tip: uwaga na olej przy smażeniu klopsików – wchłaniają spore ilości i mogą wyjść tłuste. Załączam zdjęcie w trakcie smażenia. Mam nadzieję, że się załaduje.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Magdalena324

Danie wygląda obłędnie! Zwłaszcza ozdobione natką pietruszki. Czy ma znaczenie firma z jakiej wybierzemy kaszę? Ja zwykle kupuję z Melvit.pl, jaka jest polecana? A passata pomidorowa – gotowa czy domowa? ;)

Agata

Pyszne danie wegetariańskie! We włoskim stylu, ale bez makaromu. Rewelacja

Trwa ładowanie...