Co kupić?
- Sałatka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 małe awokado
- 2 jajka na twardo
- 2 garści twojej ulubionej sałaty (np. fryzowanej, rukoli, roszponki)
- 6 plasterków boczku
- 300 g ugotowanego bobu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 garść Twoich ulubionych kiełków (rzodkiewki, buraka, rzeżuchy)
- 1 garść tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa
- Sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Jak przygotować?
- Sałatka
Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem. Pierś pokrój wzdłuż na 5–6 pasków.
Smaż z dwóch stron, aż staną się chrupiące, wtedy ściągnij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
Jajka włóż do rondelka, zalej zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie przelej zimną wodą i obierz.
Bób ugotuj (poradę, jak ugotować bób, znajdziesz tutaj).
Awokado obierz i pokrój w kostkę.
Składniki sosu wymieszaj.
Całość ponownie wymieszaj.
Sałatę przełóż na talerze, dodaj kurczaka, boczek, jajka. Całość posyp świeżo tartym parmezanem.
Komentarze
Małgorzata
Konkurs Same pyszności!