Jak przygotować sos beszamelowy?
Beszamel to biały kremowy sos, wymyślony ponoć w czasach Ludwika XVII. Francuzi do dziś go uwielbiają i bardzo często stosują w kuchni. Teraz może urozmaicić także Twoje dania!
Składniki na beszamel
Do przygotowania sosu beszamelowego będzie Ci potrzebne:
- 200 ml mleka
- 50 g twardego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jak zrobić sos beszamelowy?
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Sos beszamelowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do lasagne!