Masło orzechowe
Nic nie smakuje lepiej niż samodzielnie przygotowane masło orzechowe. Można je wyjadać łyżką prosto ze słoika lub wykorzystać do wielu potraw, zarówno deserowych, jak i wytrawnych. W jego skład wchodzą wyłącznie orzechy, więc możesz mieć pewność, że spożywasz bardzo zdrową przekąskę!
Do przygotowania będziesz potrzebować około 400 g orzeszków ziemnych niesolonych.
Orzeszki podpraż na patelni, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące. Przełóż orzechy do misy robota kuchennego (malaksera) i miksuj je przez około 10 minut. Do zmiksowania możesz użyć również mocnego blendera. Od czasu do czasu wyłączaj robota i łyżką ściągaj większe kawałki orzechów ze ścianek.
Po kilku minutach zauważysz, że orzechy zmieniają konsystencję i przybierają postać dobrze Ci znanego masła orzechowego. Gdy masło będzie już gładkie, przełóż je do słoika. Smacznego!