ANIA STARMACH

Semifreddo z orzechami i karmelem

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne semifreddo pochodzi z Włoch i przypomina lody. Połączone z pysznym sosem karmelowym jest idealnym deserem na ciepłe, letnie dni.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Semifreddo
  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 8 małych bezików
  • 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
  • Sos karmelowy
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła

Jak przygotować?

  1. Semifreddo
  2. Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz.

  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę.

  4. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj.

  5. Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce.

  6. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć.

  7. Deser podawaj z ciepłym sosem.

  8. Sos karmelowy
  9. Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko. (poradę, jak przygotować karmel, znajdziesz również tutaj).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Malaika84

Zrobiłam wczoraj i tak jak się spodziewałam, klapa :( kremowka ubita przecież nawet po schlodzeniu jest miękka, a białka same ani żółtka jej nie usztywnia. Wszystko podchodzi wodą i można jeść łyżką z foremki. Bardzo mi zależy, żeby dobrze zrobić ten deser, pomóżcie co mogłam zrobić źle?

Malaika84

Zrobiłam wczoraj i tak jak

Aśka

Konkurs Same pyszności!
i drugie zdjęcie z sosem! :)

Semifreddo z orzechami i karmelem

Aśka

Konkurs Same pyszności!

Polecam przepis! deser jest znakomity! Mój Luby się w nim zakochał i co chwilę pyta kiedy go znowu zrobię! :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała – tu rodzynki! :) Zdjęcie nie są najlepszej jakości, ale deser jest CUDNY! :)

Semifreddo z orzechami i karmelem
Trwa ładowanie...