ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Tort urodzinowy z malinami

8Ilość osób
120 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wyjątkowo prosty przepis na tort urodzinowy dla początkujących. Goście powiedzą jednoznacznie “przepyszny tort!” :))

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 160 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 ml konfitury malinowej
  • 500 g świeżych malin
  • 50 g cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Biszkopt:
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w robocie na sztywna pianę za pomocą trzepaczki. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier.

  3. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.

  4. Na koniec partiami dodawaj mąkę i mieszaj na niewielkich obrotach.

  5. Spód tortownicy (24-25 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką.

  6. Masę przełóż do tortownicy, włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 40 minut.

  7. Masa:
  8. Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, na wolnych obrotach tak aby nie przebić masy.

  9. Gdy będzie miała jednolitą konsystencję dodaj cukier, wymieszaj i odłóż 1/3 masy.

  10. Pozostałą część wymieszaj z dżemem.

  11. Składanie tortu:
  12. Biszkopt przekrój na 3 blaty

  13. Pierwszy blat posmaruj połową malinowej masy i posyp ją dodatkowo świeżymi malinami.

  14. Owoce przykryj biszkoptem. Ten posmaruj masą i malinami.

  15. Przykryj trzecim biszkoptem, który posmaruj białą masą oraz udekoruj malinami i miętą!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...