Co kupić?
- 4 żółtka
- 3 jajka
- 90 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g sera mascarpone
- 300 ml mocnej kawy
- 50 ml amaretto
- 1.5 opakowania biszkoptów podłużnych
- Dodatkowo:
- Wiórki czekolady do dekoracji
Jak przygotować?
Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do misy robota i roztop podgrzewając delikatnie misę robota do 60 stopni lub ustaw program roztapiania czekolady. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzyj z cukrem używając końcówki do ubijania białek.
Partiami dodaj mascarpone, a następnie wlej powoli rozpuszczoną czekoladę.
Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie (już ręcznie) wymieszaj z masą z mascarpone.
Kawę wymieszaj z amaretto.
Biszkopty maczaj w kawie i układaj w formie.
Biszkopty pokryj kremem czekoladowym, ten przykryj biszkoptami, potem znowu krem i biszkopty. Tiramisu wykończ wiórkami czekoladowymi
Komentarze