Filetowanie łososia
Łosoś jest rybą, którą wszyscy dobrze znają i uwielbiają. W postaci filetów lub dzwonków coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jeśli posiadasz całą rybę, a chcesz otrzymać ładne, gotowe do przyrządzenia filety. Przeczytaj, w jaki sposób ją właściwie filetować.
Gotowy do filetowania łosoś nie powinien posiadać łusek i musi być wypatroszony.
Filetowanie łososia rozpocznij od odcięcia głowy. Następnie natnij rybę wzdłuż przecięcia na brzuchu w kierunku ogona.
Kolejnym krokiem jest nacięcie wzdłuż osi grzbietowej od strony głowy, tuż obok kręgosłupa. Pewną ręką i ostrym nożem tnij łososia wzdłuż kręgosłupa w kierunku ogona. Na początku na małą głębokość i z każdym ruchem pogłębiaj cięcie. Mięso będzie się ładnie oddzielać od kręgosłupa.
Po oddzieleniu całego płata z jednej strony ryby odłóż go na bok i obróć rybę na drugą stronę. Powtórz czynność oddzielania filetu od kręgosłupa z drugiej strony ryby.
Gotowe filety należy jeszcze oczyścić. W tym celu usuń cienką warstwę ości, która znajduje się od strony brzucha. Zobaczysz ładne, różowe mięso. Dodatkowo usuń nadmiar skóry pozostałej po bokach filetów, nadając filetowi równy kształt.
Następnie pęsetą usuń pozostałe w filecie ości.
Tak przygotowany filet jest gotowy do dalszej obróbki.