Co kupić?
- 300 g mąki
- 300 g kaszy manny
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 10 jabłek (najlepiej szara reneta lub inne kwaśne)
Jak przygotować?
Składniki suche podziel na 4 części.
Na dno tortownicy wsyp warstwę składników suchych, przykryj ją warstwą jabłek. Następnie ponownie wysyp składniki suche i tak na przemian.
Ciasto piecz 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Ulcia
Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy zanim wzięłam się za ten przepis. Chciałam zrobić coś pysznego dla rodziny na weekend, a wyszła porażka :( Spód całkowicie sypki, zero smaku, ciasto twarde i gumowe. Bardzo nieudany przepis, który powinien być usunięty ze strony.
marianwisniewski
Szarlotkę sypaną piekę od prawie 40 lat. Dostałem przepis od przemiłej starszej pani z centrali PZZ. Trochę zaskoczyłem wtedy moją babcię od której uczyłem się gotować i piec. Pierwsza mi nie wyszła, też trzy przełożenia jabłkami. Babcia zredukowała do dwóch, przy tych samych proporcjach składników i było ok. Ja piekę z jednym przełożeniem. Problemem przy 3 warstwach jest przenikanie masła z góry. Masło, najlepiej bardzo chłodne lub zamrożone, trę na tarce z dużymi oczkami, uważając na równomierne jego rozłożenie na samej górze. Serdecznie wszystkie Panie pozdrawiam.
natalialajblich
Nawet nie wiedziałam ze są komentarze! Szkoda ze szybciej ich nie przeczytałam. CIASTO TRAGICZNE! GUMOWE, TWARDE, BEZ SMAKU.
Szkoda jedzenia! Ciasto idzie do kosza!
To już kolejny przepis od Pani który się nie udaje. Fenomen wypracowany tylko przez telewizje.
sebastiankoziel
Najpierw wziąłem się za robienie ciasta a potem dopiero znalazłem komentarze…niestety w moim wypadku ciasto, podobnie jak innych użytkowników okazało się niejadalne. Składniki wywalone w błoto. Niestety to nie pierwszy przepis Pani Ani który okazuje się niewypałem.
Smakosz
Ciasto wyszło przepyszne! Genialny przepis, który już na zawsze zagości u mnie w domu :)
paulina9292
Niestety ale szarlotka jest niejadalna. Ciasto smakuje jak dętka od rowera. Strata czasu i składników ?
Prosmalec
Buziaczki bracie
Samotnyodpad
Pocałuj mnie w dupe
Prosmalec
No ty to masz Żeczywiscie problemy xddddddddd niektóŻy mają problemy ze wzrokiem albo światłowstręt, także tyle o twojej empatii do innych, a zamiast szarlotki sypanej to chyba sobie coś do nosa sypnąłeś xdd
Samotnyodpad
Słońca to ty dawno nie widziałeś mam wrażenie siedzisz tylko w piwnicy i obrażasz ludzi w internecie radze ci nie pisać tak bezmyślnie o przemocy domowej i dysleksji bo niektóży żeczywiście mają problemy
Prosmalec
No ty widać że masz doświadczenie duże w pieczeniu swojego mózgu na pełnym słońcu xddd. I prÓbują, ty za to powinieneś spróbować poszerzyć wiedzę o ortografii bo chyba rodzice cię bili słownikiem i masz traumę do poprawnego pisania. A poziom dyskusji jest adekwatny do tego komu odpowiadam odpadku
Samotnyodpad
Słuchaj okaż troche szacunku a nie zachowujesz sie jak zwykły troll ludzie tutaj prubują zaczerpnąć wiedzy w dziedzinie pieczenia więc nie zaniżaj poziomu konwersacji chuju
Prosmalec
Chyba z samotnego wysypiska masz tego technika, stary papier po szarlotce masz a nie dyplom szkoly
Samotnyodpad
No pewnie każdy przepis jest do dupy jak chujowo nastawiasz piekarnik ale musisz się wypowiedzieć jak gówno wiesz ja mam technika cukiernika i ogarniam ile sie wody do ciasta daje ale to można ogarnąć na logike starczy pomyśleć troche
sopelek84
Niestety,ale ciasto to porażka! Gumowate i nie do zjedzenia. Zastanawiam się,czy to nie przez brak proszku do pieczenia,bo w podobnych przepisach na szarlotkę sypaną zawsze się znajduje…
kasiaa1
Ciasto guma, nie polecam!
Miko
Właśnie zrobiłem i …. wyrzuciłem – sama guma. Mąż Miko
Miko
Tak okropnej szarlotki jeszcze nie jadłam. Nie polecam. Szkoda składników. Może zadowoli tych, co jedzą tylko kupne ciasta.