Jak ugotować ciecierzycę?
Wiele osób myśli, że przygotowanie ciecierzycy jest pracochłonne. Tymczasem przygotowuje się ją naprawdę szybko, łatwo i przyjemnie. Inaczej mówiąc, cieciorka gotuje się praktycznie sama :) Jak ugotować tak zwany groch włoski?
Przygotowania rozpocznij wieczorem. Oprócz ciecierzycy, potrzebne Ci będą:
– duży garnek
– woda
Wieczorem:
W pierwszej kolejności kilka razy opłucz groch pod bieżącą wodą.
Włóż ciecierzycę do naczynia i zalej ją wodą, tak by zakrywała groch przynajmniej dwukrotnie.
Teraz cieciorka musi być namoczona minimum 12 godzin.
Następnego dnia:
Odcedź ciecierzycę i dokładnie opłucz w zimnej wodzie.
Zalej groch w garnku i gotuj ok. 1–2 godzin. Jeśli w trakcie gotowania na powierzchni wody pojawi się piana, usuń ją łyżką cedzakową.
Gotowa ciecierzyca będzie miękka i kremowa w smaku. Z ugotowanej ciecierzycy przygotuj na przykład hummus :)