Jak ugotować ciecierzycę

Wiele osób myśli, że przygotowanie ciecierzycy jest pracochłonne. Tymczasem przygotowuje się ją naprawdę szybko, łatwo i przyjemnie. Inaczej mówiąc, cieciorka gotuje się praktycznie sama :) Jak ugotować tak zwany groch włoski?

Przygotowania rozpocznij wieczorem. Oprócz ciecierzycy, potrzebne Ci będą:

– duży garnek
– woda

Wieczorem:

W pierwszej kolejności kilka razy opłucz groch pod bieżącą wodą.

Włóż ciecierzycę do naczynia i zalej ją wodą, tak by zakrywała groch przynajmniej dwukrotnie.

Teraz cieciorka musi być namoczona minimum 12 godzin.

Następnego dnia:

Odcedź ciecierzycę i dokładnie opłucz w zimnej wodzie.

Zalej groch w garnku i gotuj ok. 1–2 godzin. Jeśli w trakcie gotowania na powierzchni wody pojawi się piana, usuń ją łyżką cedzakową.

Gotowa ciecierzyca będzie miękka i kremowa w smaku. Z ugotowanej ciecierzycy przygotuj na przykład hummus :)

Trwa ładowanie...