ANIA STARMACH

Hummus

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatny, a zarazem wyrazisty hummus – idealny ze świeżym pieczywem!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • duża szczypta kuminu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jak przygotować?

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli korzystasz z tej w puszce).

  2. Czosnek obierz, natkę pietruszki posiekaj.

  3. W misie robota kuchennego lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera) umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki.

  4. Miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

  5. Jeśli hummus będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody.

  6. Gotowy hummus podawaj z pietruszką.

Wskazówki:

Poradę, jak ugotować ciecierzycę znajdziesz tutaj. Tutaj dowiesz się, jak przygotować pastę tahini.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Mateuch

Naprawdę fajny, prosty przepis. Pietruszka świetnie kontruje smak.

loyanka

czy mozna czyms zastapic paste sezamowa? :)

Nina

Ja do mojego dodaje czarne oliwki……😍

Trwa ładowanie...