Co kupić?
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki płatków róży ucieranej z cukrem (lub konfitury różanej)
- 6 łyżek miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
Jak przygotować?
Dzień przed planowanym przygotowaniem dania pszenicę zalej gorącą wodą i odstaw na noc, aby napęczniała.
Następnego dnia przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez mniej więcej 3 godziny.
Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.
Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Podawaj na zimno.
Komentarze
OlaB
Pani Aniu, robiłam zawsze bez róży, w tym roku zgodnie z Pani przepisem, dla mnie ok, ale zewsząd słyszę że do kuti nie daje się róży… jak powinno być w oryginalnym przepisie???