ANIA STARMACH

Ekspresowy barszcz czerwony

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Błyskawiczny barszcz, którego aromat wzbogaci Twój obiad!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • włoszczyzna: seler, pietruszka, por, cebula
  • 6 buraków
  • 70 g suszonych prawdziwków
  • 500 ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu albo soku z cytryny
  • 1 l wody
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Jak przygotować?

  1. Grzyby zalej wodą i pozostaw na minimum 2 godziny, aby zmiękły.

  2. Po tym czasie odcedź je, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.

  3. Włoszczyznę i buraki obierz, zalej wodą, dodaj do nich ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i gotuj na małym ogniu.

  4. Gdy oba wywary zyskają na intensywności, przecedź je i połącz ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, aby zachować odpowiednią proporcję smaku buraków do smaku grzybów).

  5. Całość dopraw do smaku kwasem buraczanym lub odrobiną octu albo soku z cytryny.

Wskazówki:

Pamiętaj, że barszcz nie lubi, gdy po doprawieniu ponownie go gotujemy, lepiej jedynie delikatnie go podgrzewać, inaczej straci swój intensywny kolor.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...