Co kupić?
- włoszczyzna: seler, pietruszka, por, cebula
- 6 buraków
- 70 g suszonych prawdziwków
- 500 ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu albo soku z cytryny
- 1 l wody
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Jak przygotować?
Grzyby zalej wodą i pozostaw na minimum 2 godziny, aby zmiękły.
Po tym czasie odcedź je, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.
Włoszczyznę i buraki obierz, zalej wodą, dodaj do nich ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i gotuj na małym ogniu.
Gdy oba wywary zyskają na intensywności, przecedź je i połącz ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, aby zachować odpowiednią proporcję smaku buraków do smaku grzybów).
Całość dopraw do smaku kwasem buraczanym lub odrobiną octu albo soku z cytryny.
Komentarze
Renata
Chcialabym zapytac czy ten kwas buraczany mozna zastapic barszczem kiszonym? Takim w butelce jaki kupujemy w sklepie.