ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Babka drożdżowa

6Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Ciasto, które będzie ozdobą Twojego wielkanocnego stołu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 0,5 cytryny
  • sól

Jak przygotować?

  1. Kluczem do sukcesu przy przygotowaniu babki drożdżowej są składniki podgrzane do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej do miski i wstaw na kilka minut do piekarnika o temperaturze 30 stopni C. Mleko podgrzej w małym garnku, masło roztop. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  2. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj je z większością mąki, dodaj zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, pamiętając, że ciasto nie może być zbyt twarde – powinno być na tyle elastyczne, żeby po naciśnięciu palcem nie zostawało w nim wgłębienie.

  3. Gdy ciasto uzyska pożądaną konsystencję, dodaj do niego dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Wymieszaj raz jeszcze i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  4. Formę do babki wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto (nie powinno zajmować więcej niż połowy objętości formy) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch babki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem w temperaturze 150 stopni C na 30–45 minut (w zależności od wielkości formy).

  5. Po upieczeniu babkę wyciągnij z formy i studź na kratce. Gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

ptaszanna

Wyszła bosko, wszyscy chwalili :)

monika2

Wszystko super tylko szkoda że nie ma podanej średnicy foremki

stokrotka

Babka rewelacyjna. W wykonaniu mojego męża to po prostu arcydzieło.

Barbara

Panik Aniu, wyszła świetnie!!!!! Bardzo dziękuję za przepis, zostanie w mojej kuchni na stałe

basia11

misiasia

Byłabym wdzięczna za bardziej dokładne wskazówki co do przygotowania zaczynu do babki. "Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość." Czy podane składniki należy wymieszać z całością drożdży ?

misiasia

mimo wszystko wyszła piękna babka :) a nawet dwie bo foremkę miałam nie za dużą :) wesołych świąt

poldekul

Upiekłam, jest wyśmienita. Pięknie wyrosła, jest cudownie rumiana. Wprawdzie jak to ja; zapomniałam o oliwie, nie dałam migdałów (bo zapomniałam kupić) i dałam więcej skórki z cytryny. To jednak, jak na moje smaki nie przeszkadza. Jestem dumna z tej baby!!!

wrobelek1989

Ja zapomniałam o skórce z cytryny i również wyszła pyszna :) Tylko zamiast posypać cukrem pudrem to zrobiłam lukier, wyszła przesłodka i przepyszna :D

Trwa ładowanie...