ANIA STARMACH

Tarta Tatin – tarta jabłkowa

4
Ilość osób
45 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Odrobina szaleństwa w kuchni, czyli odwrócona tarta, którą przygotujesz w mgnieniu oka!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 6 jabłek (twardych i kwaśnych)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru

Jak przygotować?

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier.

  2. Wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w kulkę. Jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.

  3. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsyp cukier. Poczekaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj. Do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10–15 minut, aż zmiękną.

  4. Formę do tarty o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem. Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Wierzch ciasta nakłuj widelcem.

  5. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

  6. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.

Wskazówki:

Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, skorzystaj z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego! Ważne jest, by było dobrej jakości i zawierało w sobie masło, a nie margarynę.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

monika93

Konkurs Same pyszności!

Tarta Tatin – tarta jabłkowa
Trwa ładowanie...