ANIA STARMACH

Marchewkowe muffiny

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Dbaj o siebie! Pyszne, marchewkowe muffiny to zdrowa przekąska, która poprawi Twój dzień!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Składniki suche
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • Składniki mokre
  • 120 ml jogurtu greckiego
  • 50 ml soku marchewkowego
  • 50 ml miodu
  • 50 ml oleju kokosowego lub delikatnej w smaku oliwy
  • 2 jajka
  • Dodatki
  • 4 średnie marchewki (3 duże lub 6 małych)
  • 1 duża garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonych moreli
  • Dekoracja
  • biała roztopiona czekolada
  • paski/marchewki do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Marchewki zetrzyj na tarce. Morele i orzechy posiekaj.

  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej składnik mokre, w trzeciej dodatki.

  3. Zawartości trzech misek wymieszaj ze sobą.

  4. Ciasto przełóż do foremek na muffinki z papilotkami (około 10-12 sztuki).

  5. Muffinki piecz w 190 stopniach przez około 20-25 minut.

  6. Pozostaw w foremkach do całkowitego wystudzenia.

  7. Przed podaniem możesz udekorować białą czekoladą i wstążkami marchewkowymi.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Inka

Czy mogę pominąć sodę?

Trwa ładowanie...