ANIA STARMACH

Leczo z cukinią i pieczarkami

3Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Aromatyczne leczo wypełnione po brzegi warzywami to pyszne jednogarnkowe danie. Idealne dla całej rodziny! :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 papryki
  • 8 pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 350 g kiełbasy (podsuszanej)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 750 ml passaty pomidorowej (lub gęstego przecieru pomidorowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju lub smalcu

Jak przygotować?

  1. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Przysmaż cebulę i czosnek na oleju.

  2. Kiełbasę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę.

  3. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut.

  4. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.

  5. Całość zalej passatą, gotuj około 30 minut.

  6. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.

  7. Dopraw do smaku. Podawaj z kromką dobrego chleba.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Małgosia

Czy pieczona papryka zamiast takiej świeżej będzie Ok?

Trwa ładowanie...