ANIA STARMACH

Dyniowe curry

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Smak dyni podkreślony przez curry i mleczko kokosowe – idealna propozycja dla wszystkich smakoszy.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g dyni hokkaido
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 obrane ze skórki pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ryż jaśminowy
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz cayenne
  • olej

Jak przygotować?

  1. W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne.

  2. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj).

  3. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do reszty gotujących się warzyw. Następnie dodaj sól, pieprz, gotuj przez 5–10 minut.

  4. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Tomasz

Pyszne.

concrete

Dzień dobry Pani Aniu, czy koniecznie musi być to dynia hokkaido? czy inna też się sprawdzi? Wydaje mi się, że dynia, którą mam to dynia zwyczajna. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Ania Starmach

może być inna, twoja ulubiona ;)

Gosia

Konkurs Same Pysznosci
Curry dyniowe z ciecierzyca

Dyniowe curry

jadka

Witam!Mi wyszła zupa chociaz trzymałam się proporcji,może dlatego ze dusiłam pod porywką .

Ania Starmach

w daniu powinno być sporo sosu ;) świetnie smakuje wtedy z ryżem!

Anonim

Curry bez curry? I kiedy dać ziarenka kolendry? Już zrobione i się zastanawiam nad dodaniem ich…

Anonim

Tak, ale curry do curry musi być :) do dyni szczególnie pasuje :)

Ania Starmach

curry to nie tylko przyprawa ale też rodzaj potrawy ;)

Trwa ładowanie...