ANIA STARMACH

Najlepsza zupa ziemniaczana

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Klasyczna zupa ziemniaczana, którą każdy z nas miał już okazję spróbować :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0.5 selera (korzeń)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1.2 l bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 5 plastrów boczku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • grzanki

Jak przygotować?

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, zalej bulionem, gotuj około 20–25 minut, aż warzywa zmiękną.

  2. Wtedy zupę zblenduj (jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj więcej bulionu), dodaj śmietankę, dopraw do smaku.

  3. Boczek pokrój w cienkie paseczki, podsmaż na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący (nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym).

  4. Zupę podawaj z boczkiem, pietruszką i grzankami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

annakatarzyna

Pani Aniu 5 ziemniaków to ile g?

marcelaszyszka

Kochamy z córką tą Pani zupę dzisiaj również ją będziemy robić :)

Najlepsza zupa ziemniaczana

AgnieszkaSwaczyna

Bardzo smaczna, do tego paluszki serowe z kminkiem (zamiast boczku)!

Jacek

Pani Aniu,
Zupa stała się obowiązkowym daniem w domu :) jest wyśmienita :) polecam ja każdemu :) Dziękuję bardzo za tak wspaniały przepis :)

Ulcia

Pyszna zupa! W dodatku szybka i prosta w wykonaniu :)

Najlepsza zupa ziemniaczana

Ania Starmach

O tak! :)

Trwa ładowanie...