ANIA STARMACH

Makaron z pomidorami

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Klasyka kuchni włoskiej, która nigdy się nie nudzi.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1.2 kg pomidorów
  • 300 g dowolnego makaronu (ja użyłam tagiatelle)
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 l wody
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

  2. Pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się szypułek.

  3. Na głębokiej patelni rozgrzej 1–2 łyżek oliwy, dodaj czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.

  4. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos około 20–30 minut, aż pomidory się „rozpadną” a część ich soku wyparuje. Sos możesz zblendować lub pozostawić w tej formie.

  5. W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody, dodaj sól, makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.

  6. Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek.

Wskazówki:

Możesz wykorzystać następujące odmiany pomidorów: bycze serce, lima, malinowe lub Twoje ulubione. Poza sezonem użyj dwóch puszek pomidorów pelati.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

justinpoland

tagiatelle czy muszelki? ;)

Trwa ładowanie...